RSS

De Pasti

22 Apr

De Sfintele Sarbatori ale Pastilor, anul acesta, am aflat ca exista inca nu doar oameni interesati dar si entuziasti care promoveaza si sustin, printre altele, turismul de nisa cu specific religios sau Pelerinajul in sens ceva mai clasic la manastiri. Eu unul ma bucur, pentru ca daca in copilaria mea vizitele la manastiri erau pentru noi aproape obligatorii, multi dintre copii, astazi, nu cred ca mai pot nici macar sa enumere cinci dintre cele mai cunoscute manastiri (aflu ca pentru unii chiar Albastrul de Voronet se confunda cu vopseaua de oua…). In plus, nu stiam, dar am aflat ca anul 2014 a fost declarat Anul Brancoveanu, ca un omagiu adus marelui domnitor Constantin Brancoveanu, la 300 de ani de la martirizarea sa, pentru contributia sa fundamentala la istoria si cultura nationala. El este cel care a construit Palatele de la Mogosoaia (in 1702) si Potlogi (in 1698), biserica de la Mogosoaia (1688), bisericile din Bucuresti: Sf Gheorghe Nou (1701), Sf Ioan cel Mare (1703) si biserica Manastirii Sf Sava (1709), ultimele doua demolate in secolul trecut, respectiv a fost ctitor al Manastirii Sambata de Sus (in 1707). In primavara anului 1691 incepe constructia Manastirii Hurezi, din judetul Valcea, depre care si eu (ca dealtfel si multi altii) cred ca e o adevarata capodopera a stilului brancovenesc, pregatita – am aflat acum – ca necropola a familiei Brancoveanu. Pentru cei care nu stiau manastirea Hurezi este singura manastire din sudul tarii, inclusa si in patrimoniul mondial UNESCO.
In 1692, Brancoveanu construieste Podul Mogosoaiei (un drum podit cu barne de stejar) pentru a face legatura intre casele sale de pe malul Dambovitei si mosia din nordul orasului. Dupa Razboiul de Independenta, numele podului se schimba in…. Calea Victoriei, pe care o stim si astazi.
Mai multe insa se pot afla si vedea aici: http://scoriloturism.ro/2014-anul-brancoveanu/ , pe un blog tinut de citiva entuziasti sustinatori ai unor, sa le spunem nise turistice cu parfum istoric, pe care acum ca i-am cunoscut ii admir pentru dedicatie si ii voi citi in continuare cu placere…

 
Lăsați un comentariu

Posted by pe aprilie 22, 2014 în Economie, General, Nationala

 

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
NOCASH ® de 13 ani

Ai grija ce-ti doresti. S-ar putea sa ti se intample

Scorilo Turism

Ai grija ce-ti doresti. S-ar putea sa ti se intample

Regina Buburuza

E bine să laşi în urma ta şi altceva în afară de un schelete

biovivoblog

Bio este viata

Urmărește

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: