Douazecisinoua

Posted: August 1, 2014 in Uncategorized

Daca data de 29 iulie a fost vazuta de strategii social-democrati ca fiind sugestiva, inclusiv din perspectiva referendumului anti Basescu de acum doi ani, eu nu sunt total convins ca efectul a fost neaparat cel scontat. Sa retinem doar faptul ca in pofida oricaror argumente, de oricare parte politica ar fi fost ele, rezultatul a fost atunci cel pe care orice comentator politic il intuia.Chiar daca demersul politic de atunci a fost unul comun PSD – PNL, (poate si din superstitie, cine stie), liberalii au preferat acum sa-si lanseze candidatul la prezidentiale inaintea datei de 29, insa social-democratii (probabil in virtutea sloganului ales, legat de schimbarea pina la capat) au incercat sa capitalizeze pe marginea aniversarii.

Chiar daca exista pareri contrare, aparent 2014 va fi insa anul electoral in care vor conta mai putin controversele politice personale. Ele nu pot fi total excluse, dar vor prima proiectele politice si mai ales economice care ne dau perspective clare, fezabile si cred exact acelea care nu se constituie niciodata in argumente electorale… De aceasta data poate chiar mai mult decit carisma personala. Adica, ceea ce dovedeste candidatul uneori chiar din punct de vedere strict gospodaresc, in aceasta posibila ordine de prioritati: cunoasterea problemelor publicului, explicarea situatiei pe intelesul tuturor si in final modul in care aceste probleme ajung sa fie si rezolvate. Din acest punct de vedere, dl Ponta este in avantaj fata de aparent imobilul domn Johannis, dar la fel stateau cumva lucrurile si cu un deceniu in urma. Diferenta o va face probabil comunicarea directa, aici dl Ponta are un net avantaj fata de predecesorul sau (dl Nastase), in timp ce dl Johannis poate fi in dezavantaj, neavind spiritul taios al dlui Basescu. Iar primele discusuri ale celor favoriti la prezidentiale, au aratat exact acest lucru. Paradoxal, deopotriva, referirile celor doi candidati au fost cu precadere la un non-candidat, uitindu-se insa ca este posibil ca voturile nehotaritilor fara orientare politica, ce rezoneaza insa la mesajele prezidentiale critice anti-sistem, pe ansamblu, pot fi decisive pentru un rezultat la limita. Un astfel de rezultat este cred total plauzibil (a se vedea si cifrele celor mai recente sondaje de opinie), deci fluenta discursului ar trebui completata cu proiecte si mesaje clare pentru cei ce se raporteaza direct la problemele din: administratie, economie – investitii, justitie, educatie, sanatate si nu in ultimul rind la o imbunatatire a vietii de zi cu zi, ce s-ar vedea inclusiv in lucruri aparent marunte. (Spre exemplu, pastrind evident proportiile, banala asfaltare urmata insa de umilele marcaje rutiere, odata realizate, dau, nu-I asa, macar impresia de progres)..
In mod cred eronat, s-a tot afirmat, ca tot electoratul citez aici “vrea liniste”. Nu sunt convins ca electoratul vrea neaparat liniste, dupa cum nu cred ca o astfel de promisiune ar aduce procente in plus, desi pare o tema de pre-campanie. Si nici pomenile cu iz electoral nu vor fi in cele din urma suficiente… avem cred exemple anterioare graitoare. Se poate renunta usor chiar si la argumentele politice doctrinare, sau economice, eventual de ordin etnic sau religios. Nucleul dur al corpului electoral de stinga si de dreapta este oricum convins. Diferenta o poate face mai ales mesajul non-verbal, acela care trece de bariera psihica impusa prin neicrederea (exprimata dealtfel a alegatorului apolitic si generalist), in toata clasa conducatoare. Este evident ca absolut nimic nu poate inlocui un discurs bun, prezentat elocvent, mediatizat corespunzator insa, foarte probabil argumentele “palpabile”, materiale, rezultate din deciziile poltice si administrative FARA conotatie electorala, vor fi cele care cred ca vor inclina balanta in mod decisiv.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s