Cine are nevoie de o nouă Lege a Educaţiei? Si de ce.

Posted: mai 11, 2015 in Uncategorized

Proiectul noii Legi a Educaţiei va fi pus în dezbatere publică luna viitoare, a anunţat ministrul Sorin Câmpeanu care a mai spus ieri si că intre principalele puncte ale actului normativ se află şi admiterea la liceu, pentru care s-ar putea da – iata – din nou examen de admitere. Anunţul ministrului Câmpeanu vine în contextul în care organizaţiile studenţeşti au cerut deja public modificarea actualei legi a educaţiei. Studenţii au şi ocupat săptămâna trecută amfiteatrele din mai multe centre universitare, fiind nemulţumiţi, printre altele, de subfinanţarea din învăţământ. Principala nemultumire este insa legata de reprezentativitate (la nivelul conducerii activitatii universitare) si de ce nu, de bani. Surprizator, la intrebarea mea privind necesitatea unei noi Legi a educatiei, domnul ministru Sorin Câmpeanu, spune ca „un nou proiect de lege NU ar fi nici opţiunea si nici dorinţa Ministerului Educaţiei şi cercetării”. Domnia sa spune ca este vorba de o „solicitare a sistemului”, fie că vorbim de învăţământul preuniversitar, fie că vorbim de învăţământul superior sau de activitatea de cercetare… este deci o solicitare GENERALA.
Dupa centralizarea acestor argumente, pentru o corelare cu alte reglementări, pentru o corelare cu contextul actual în care ne găsim, dar si pentru o mai bună corelare cu mediu socio-economic,vorbim de o cerinţă unanimă şi nu în cele din urmă – spune ministrul educaţiei – este necesară si o corelare între articolele aceluiasi act normtiv. Actuala lege 1 – Legea educaţiei naţionale din anul 2011 a generat necesitatea modificării succesive prin mai multe ordonanţe de urgenţă în cele mai multe cazuri pentru a asigura corelarea între diferite prevederi ale aceleaşi legi care conţine foarte multe lucruri ce sunt fără doar şi poate necesare şi binevenite pentru un sistem al educaţiei, dar conţine, spune ministrul şi alte lucruri care s-au dovedit a fi discutabile tocmai din cauza adoptării ei prin asumarea răspunderii, fără o consultare a celor implicaţi în sistemul de educaţie (şi mă refer aici la cadre didactice, sindicate, asociaţii ale studenţilor, asociaţii ale elevilor, ale părinţilor) şi nu în ultimul rând, la punctul de vedere al angajatorilor ca beneficiari finali ai resursei formate în sistemul de educaţie. Si totusi l-am intrebat in aceste conditii pe dl ministru Sorin Câmpeanu, dat fiind ca urmeaza o consultare publica pe noul proiect de lege a educatiei ce spun cei direct implicati? Cea mai mare parte a problemelor ridicate, afirmă domnia sa sunt comune: se referă la modalitatea de fundamentare a calculului costului standar per elev, se referă la modul de organizare, se referă la curriculă, la calitatea manualelor, dar se referă si la infrastructură.
Cât despre ceea ce spunea recent doamna Raluca Turcan – vicepresedinte al PNL, conform careia: ” Ministerul Educaţiei pregăteşte o surpriză majoră cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar navetist din toate şcolile, o decizie ce prevede ca decontarea abonamentelor lunare să se facă odată cu hotărârea de guvern data de către autoprităţile locale”, domnul Câmpeanu spune că, dimpotriva… De 18 ani, naveta cadrelor didactice se decontează exact prin bugetul autorităţilor locale. Prin Legea statutului personalului didactic 128/1997, era prevăzută această decontare, iar primăriile mai sărace (pentru a se evita discriminarea) au în completare, prin bugetul de stat, sume defalcate de TVA, pentru necesarul acestor costuri de transport, se decontează transportul integral, fără plafon, atit auto cit şi feroviar, respectiv naval. Singura excepţie este la transportul feroviar, unde se decontează integral însă la nivelul transportatorului CFR. dacă sunt transportatori alternativi. În plus, se introduce şi posibilitatea decontului pentru situaţiile în care cadrele didactice se deplasează cu autoturismele propietate personală. Mai multe detalii se pot gasi insa la adresa:
http://www.politicaromaneasca.ro/ministrul_educatiei_invitat_la_radio_romania_actualitati-22930

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s